Odată cu venirea primăverii în luna martie, în funcție de caracteristicile meteo, fermierii demarează lucrările agricole specifice în funcție de cultura dorită.
Când vorbim despre lucrările solului, printre principalele activități se număra arătura, discuirea și nivelarea terenului. La rândul lor, executarea activităților produce o serie de procese tehnologice, cum ar fi afânarea, mărunțirea, întoarcerea, nivelarea și tasarea. Dacă vorbim despre afânare, trebuie să se țină cont că un sol prea tasat are un regim de apă, căldură și hrană nefavorabil și toate aceste se întâmplă din cauza influențelor ultilajelor agricole și a precipitațiilor.
Arătura, care este considerată cea mai importantă lucrare a solului, se execută în aproape toate cazurile cu plugul cu cormană. De regulă, pe același teren, arătura se execută o dată pe an și numai în cazurile rare de două ori pe an. Dacă se dorește o arătură de calitate, atunci trebuie să ținem cont de epoca de executare în raport cu cerințele agrotehnice, adâncimea, gradul ce îmbolovănire și gradul de îngropare a resturilor organice și a îngrășămintelor.
Din punct de vedere agrotehnic, adâncimea arăturii trebuie să asigure realizarea unui strat arabil afânat suficient de adânc, permeabil pentru apă și aer, care să asigure înmagazinarea apei, pătrunderea rădăcinilor plantelor în profunzime, pentru a-și procura apa și hrana dintr-un volum mai mare de sol.